Translate

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Työpaikalla varautuminen

Vietämme leijonanosan päivästämme työpaikallamme. Keskiverto suomalainen
viettää  kahdeksan tuntia päivässä viidesti viikossa työtä puurtaen. Tämä siis tarkoittaa noin 40 tuntia työpaikalla viikossa, 160 tuntia kuukaudessa, 1920 tuntia vuodessa (poislukien tietenkin lomat). Aika paljon.

Monella preppaajalla on kotona kotivara kunnossa, myös autosta voi löytyä tarvikkeita matkalla tapahtuvia vastoinkäymisiä ajatellen. Kuitenkin työpaikan varautuminen on asia jota harvoin tulee mietittyä siitäkin huolimatta että todennäköisyydet ovat työpaikalla tapahtuvan poikkeustilanteen puolella, laskimmehan juuri että vietämme melko paljon vuodessa töissä.

Poikkeustilanne voi olla mitä vain. Se voi olla vaikkapa diabetestä sairastavan työntekijän sokeritasapainon palauttaminen muutamalla hyllystä löytyvällä sokeripalalla. Se saattaa olla työnantajan määräämä ylityö silloin kun kaupat ovat jo kiinni ja nälkä kurnii jo valmiiksi vatsassa. Pahimmillaan se voi olla luonnonilmiö tai muu tapahtuma joka lukitsee sinut työpaikallesi etkä pääse kotiin kotivarasi luokse etkä voi mennä myöskään kauppaan hakemaan tarvikkeita. 

Tein ratsian omaan työpaikkaani ajatellen juuri kyseisiä tapahtumia. Tarkastelun perusteella ensiapukaappimme on kunnossa ja ajan tasalla. Tietysti sieltäkin voisi löytyä enemmän tarvikkeita mutta kaapin sisällöllä saadaan hoidettua arkisimmat vammat ja nyrjähdykset. Kiinteistön lämmitysmahdollisuudet ovat tasan nolla. Toimistoympäristössä ei ole muuta lämmitystä kuin mitä talotekniikka tarjoaa, toki takaosan lastauslaiturilta löytyy lavoja joita voisi pilkkoa ja polttaa hätätilassa (tietenkin tähän pitäisi olla työkalut). Ravinnon osalta tilanne on lohduton. Tiloistamme löytyy yhteinen jääkaappi joka on suuri plussa, siellä tosin on valon lisäksi tällä hetkellä vain yksi makkarapaketti ja pari purkkia kahvimaitoa. Tiloissamme on mikroaaltouuni sekä vedenkeitin, ne ovat myöskin askel oikeaan suuntaan. Ruokakaapista löytyy teepusseja, kahvia ja sokeripaloja. Okei, sokeripaloilla voisi hoitaa edellä mainitun alhaisen verensokerin kuntoon mutta jos toimistossa pitäisi sinnitellä muutama päivä, seuraavana päivänä viimeisistä sokeripaloista olisi työntekijöiden kesken jo verinen tappelu. Parannettavaa siis olisi alueella jos toisellakin.

Jos tilanne työpaikallasi näyttää huonolta on epätodennäköistä että työnantajasi alkaa omatoimisesti asiaa paikkaamaan. Voit kuitenkin tehdä paljon parantaaksesi omia mahdollisuuksiasi. Varsinkin toimistotyöntekijöillä on paljon mahdollisuuksia varastoida tarvikkeita välittömään läheisyyteensä. Enkä nyt tarkoita valtavia varusteröykkiöitä vaan pientä ja huomaamatonta. Heitä vaikka sikspäkki puolen litran vesipulloja jääkaappiin, toimistossa yleensä riittää myös tyhjää hyllytilaa kaapeissa joten voit heittää ylähyllyille muutaman pussin pitkään säilyvää kuivaruokaa jotka on helppo valmistaa, nuudelit ovat erinomainen esimerkki tällaisesta ruoasta. Ihmisillä on korkea kynnys avata toisten avaamattomia pakkauksia joten tarvikkeesi todennäköisesti saavat olla rauhassa. Jos työpaikallanne on vakava työkaverilta pöllimisen kulttuuri voit myös varastoida tavarat vaikka työpisteesi läheisyyteen jos tähän on huomaamattomasti mahdollisuus. Samalla on helppo säilöä myös pientä ja energiapitoista naposteltavaa kuten pähkinöitä tai suklaapatukoita. Hintaa ei mene kuin muutama kymppi ja näillä jos selviää 99% realistisesti odotettavista vastoinkäymisistä.

Mitä lämpötiloihin tulee, Suomessa harvemmin tarvitsee huolehtia kuumuudesta vaan kylmyys on vakavampi ongelma. Koska on helpompaa lämmittää henkilö kuin hänen ympärillään oleva tila, voit heittää työpaikan vaatekaappiin tai naulakkoon muovipussin jossa on vaikka vaihtovaatteet ja vähän paksumpi villapaita ja villasukat sekä pipo ja ohuet hanskat. Näillä jo pärjääkin pitkälle.

Tämä kaikki on tuttua preppaajalle. Kukaan ei tule valmistamaan kotiasi poikkeustilanteita varten. Kukaan muu ei kohenna autosi varustetasoa vastaamaan -30c asteessa tapahtuvaa rengasrikkoa. Ja vaikka sitä kuinka toivoisit, työnantajasi ei paranna valmiuksiasi selviytyä työpaikalla jos sitä ei ole tähän päivään mennessä tehty. Hyvät uutiset kuitenkin ovat että pienillä, nopeilla ja halvoilla toimenpiteillä voit hoitaa asiasi niin että työpaikkasi varustetaso on paremmalla tolalla kuin monella muulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti